Normal_appen_telefoon_mobiel

Het aantal jongeren dat naar Halt is gestuurd vanwege sexting is het afgelopen jaar flink toegenomen. Het gaat voornamelijk om jongens van rond zestien jaar die - meestal uit wraak - de beelden delen, omdat hun relatie op de klippen is gelopen. Dit meldt huiselijkgeweld.nl op basis van berichtgeving door NRC. 

Het afgelopen jaar zijn 86 jongeren naar Halt gestuurd voor het delen van naaktfoto’s of -filmpjes van leeftijdsgenoten. In 2017 moesten vijftien jongeren voor dit soort ‘sexting’ naar Halt, in 2016 waren dat er nog maar zeven.

Sexting als zedendelict

Sinds twee jaar kunnen jongeren rechtstreeks doorverwezen worden naar Halt. Daarvoor werden pubers die blootfoto’s en -filmpjes rondstuurden vervolgd voor het verspreiden van kinderporno. Deze zaken werden afgedaan als zedendelict, jongeren kregen standaard een aantekening.

Confronteren, praten en reflecteren 

Bij Halt worden de sextingdaders geconfronteerd met hun actie en leren ze om er over te praten en te reflecteren. Ook schrijven ze een excuusbrief voor hun slachtoffer. Als het slachtoffer dat wil, organiseert Halt een ‘herstelgesprek’. Daarnaast zijn er meerdere gesprekken met de dader en zijn ouders en spreekt Halt de ouders apart. Volgens een sextingdeskundige bij Halt komt het bijna nooit voor dat een jonge sextingdader opnieuw in de fout gaat.

Door: Nationale Zorggids