Normal_uitlaat_auto

Nederland telt de meeste kinderen met astma door luchtvervuiling in Europa. In ons land heeft bijna 20 procent van de kinderen astma gerelateerd aan luchtvervuiling door uitlaatgassen. Zorgelijk, zegt het Longfonds. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

“Kinderen worden dag in, dag uit blootgesteld aan luchtvervuiling. De overheid moet meer doen om ze hiertegen te beschermen”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Astmafonds. Zijn organisatie trekt samen met zorgverleners en wetenschappers hierover aan de bel.

Jaarlijks sterven er in Nederland 11.000 mensen aan de gevolg van luchtvervuiling. Hoewel dit aantal flink lager ligt dan dertig jaar geleden, zijn het er nog altijd te veel. Vooral mensen in de Randstad, grote steden of mensen die langs drukke wegen wonnen verliezen levensduur. Gemiddeld gaat het om een verkorte levensduur van negen maanden, maar in drukke gebieden kan dat soms oplopen tot achttien maanden. Wie in een gebied met schone lucht woont, lijdt een levensverlies van ongeveer vier maanden. 

Door: Nationale Zorggids