Normal_justitie__rechtbank

De petitie van de ouders van drie kinderen die in 2017 werden gedood door minderjarigen, is in een paar dagen tijd opgelopen naar ruim 87.000 handtekeningen. Twee van de moeders zaten deze week bij de nieuwe talkshow van Beau van Erven Dorens om te praten over hun handtekeningenactie waarin wordt gevraagd om zwaardere straffen in het jeugdstrafrecht. In slechts een halve dag kwamen er tienduizend handtekeningen bij. Dit meldt Metro. 

De minderjarige daders kregen één tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. De 14-jarige Romy werd door een leeftijdgenoot gedood. De dader kreeg één jaar jeugddetentie met tbs: de maximale straf voor een jongere onder de 16 jaar. Nick Bood werd vermoord door een 15-jarige die dezelfde straf opgelegd kreeg. Twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs werd opgelegd aan de 17-jarige jongen die de 14-jarige Savannah uit Bunschoten doodde.

Gradaties aanbrengen naar aard van delict

Sinds deze zomer is de petitie in de lucht. “De petitie is niet omdat wij minderjarige daders tien jaar in de cel willen hebben. We weten dat dat niet kan met kinderen. We vragen twee tot vijf jaar cel, zodat een rechter gradaties kan aanbrengen naar de aard van het delict”, legt de moeder van Romy uit. Het is volgens hen wrang dat de moordenaars van hun kinderen nu een even zware straf krijgen als minderjarige verkrachters.

Op 25 september aanstaande bieden de ouders de handtekeningen aan minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming aan met als doel om de duur van jeugddetentie omhoog te krijgen. 

Door: Nationale Zorggids