Normal_buikpijn1

De Endometriose Stichting biedt vandaag een petitie aan bij de Tweede Kamer om middelbare scholen te verplichten les te geven over menstruatie. Meiden die tijdens het menstrueren veel last hebben van pijnklachten, kunnen zonder dat ze het weten endometriose hebben. Dit meldt RTL Nieuws.

Met voorlichting op school wil de Endometriose Stichting voorkomen dat jonge meiden te lang met pijnklachten blijven rondlopen. Zo worden ze zich ook bewust van andere klachten, zoals problemen met plassen, darmklachten en vermoeidheid.

Baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder

Endometriose is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies, dat normaal gesproken aan de binnenkant van de baarmoeder zit, zich ook buiten de baarmoeder in de buik bevindt. Dit veroorzaakt zeer pijnlijke menstruaties, die later overgaan in dagelijkse buikpijnklachten. Endometriose kan daarnaast blaas-, nier- en darmfuncties verstoren en uiteindelijk leiden tot vruchtbaarheidsproblemen. De chronische ziekte komt bij één op de acht vrouwen vanaf de vruchtbare leeftijd voor.

Symptoombestrijding 

Endometriose is niet te genezen, maar vrouwen kunnen wel (deels) symptoomloos door het leven bij de juiste behandeling. Zo is er bijvoorbeeld hormonale therapie, wat eigenlijk inhoudt: de anticonceptiepil slikken. Het is dan de bedoeling om de pil altijd door te slikken, zodat het baarmoederslijmvlies niet dikker kan worden. Progesteronpreparaten kunnen daarnaast de eisprong en menstruatie onderdrukken. Vrouwen die hormonale medicijnen gebruiken, ervaren hierdoor wel regelmatig andere vervelende klachten.

Artsen kunnen er in samenspraak met de vrouw ook voor kiezen om chirurgische therapie uit te voeren. Een kijkoperatie kan endometriosehaarden verwijderen, een buikoperatie kan grotere plekken van de endometriose weghalen en heel af en toe is verwijdering van de baarmoeder nodig. Echter, dit is het laatste redmiddel omdat dit tot algehele onvruchtbaarheid leidt.

Door: Nationale Zorggids