Normal_vaccinatie_inenting

KWF Kankerbestrijding is blij met de beslissing van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid om ook jongens te vaccineren te HPV, en om het moment van de prik te vervroegen naar 9 jaar. Dit zijn belangrijke maatregelen om de verspreiding van HPV tegen te gaan en het aantal gevallen van kanker terug te dringen, zo meldt KWF Kankerbestrijding. 

“Door ook jongens te vaccineren zijn zij beschermd tegen verschillende soorten kanker veroorzaakt door HPV. En bovendien neemt de bescherming voor meisjes en vrouwen toe. Omdat jongens het virus niet meer kunnen overbrengen. Zo kunnen we veel gevallen van kanker voorkomen”, legt KWF-directeur Johan van de Gronden uit.

Met de vervroeging van de vaccinatie naar 9 jaar, zijn kinderen in een zo vroeg mogelijk stadium beschermd en is de effectiviteit het grootst.

HPV kan allerlei soorten kanker veroorzaken

Een infectie met HPV kan niet alleen baarmoederhalskanker veroorzaken. Het virus draagt ook bij aan het ontstaan van kanker aan anus, penis, vagina, schaamlippen en mond- en keelholte. Jaarlijks krijgen in ons land ongeveer 480 mannen HPV-gerelateerde kanker. Meer dan 750 vrouwen krijgen elk jaar de diagnose baarmoederhalskanker en 200 vrouwen sterven aan de gevolgen hiervan. Bij vrouwen verkleint de prik de kans op baarmoederhalskanker met 75 procent.

Door: Nationale Zorggids