Normal_jeugdzorg

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel, WatchNL, Centrum Seksueel Geweld, Fier en het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel zijn het met elkaar eens: er moet meer aandacht komen voor hulp aan seksueel misbruikte jongens. Dit meldt NOS. 

Hoewel de organisaties weten dat ook jongens slachtoffer zijn van seksueel misbruik, zijn deze zaken bijna niet terug te zien in de cijfers. Door meer aandacht te krijgen voor mannelijke slachtoffers, wordt hopelijk de drempel tot aangifte verlaagd.

Schaamte en taboe

Jongens hebben nog meer dan meisjes last van gevoelens van schaamte, zegt het Centrum Seksueel Geweld (CSG). Bovendien is er minder aandacht voor signalen, terwijl er bij meisjes veel vaker aandacht op wordt gevestigd.

“Op een of andere manier hebben we het idee dat jongens dit niet mee kunnen maken. Omdat we denken dat jongens stoer en sterk zijn. Dat ze van zich af kunnen slaan”, zegt Iva Bicanic van CSG. In de praktijk blijkt dit niet zo te zijn. Het is voor jongens net zo moeilijk als voor meisjes om iets tegen het misbruik te doen.

Eerste jongensopvang van Nederland

Onlangs is in Noord-Nederland een jongensopvang geopend, speciaal voor minderjarige jongens die seksueel misbruikt zijn. Het is een kleinschalige voorziening en eerste in zijn soort. Voor het einde van dit jaar opent een tweede locatie de deuren. 

Door: Nationale Zorggids