Normal_appartementencomplex__oklahoma___amsterdam___balkons__woningen__kleurtjes

De luchtkwaliteit in huizen waar kinderen wonen laat nogal wat te wensen over. Uit onderzoek van Velux blijkt één op de drie kinderen woont in een ongezond huis. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld schimmel op de muren zit, de temperatuur te laag is of dat er niet voldoende daglicht naar binnen komt. Dit kan bij kinderen voor gezondheidsproblemen zorgen, op de korte en lange termijn. Dit meldt Algemeen Dagblad.

De kinderen die in een ongezond huis wonen, kunnen sneller ziek worden en astma en eczeem ontwikkelen. Scoort het huis slecht op alle vlakken, dan heeft het kind 4,3 keer zo veel kans om ziek te worden. Dit is niet alleen slecht voor de gezondheid van het kind, maar zo worden er ook schooldagen gemist. In totaal missen kinderen 65.000 dagen school per jaar door ziekte die het gevolg is van ongezonde huizen.

Dagelijks ventileren

Met name huurwoningen die gebouwd zijn voor 1960 kampen met vochtproblemen en schimmel. Ongeacht de leeftijd van de woning is het volgens Atto Harsta van Aldus Bouwinnovatie van groot belang om de woning dagelijks goed te ventileren. Dit kan door de ramen minstens eenmaal per dag wagenwijd open te zetten, zodat er schone lucht naar binnen komt. Zelfs wanneer de woning langs een drukke weg staat, is de frisse lucht van buiten schoner dan de lucht van binnen. Ook wordt aangeraden om niet binnen te roken en om het branden van kaarsen en wierook te beperken.

Door: Nationale Zorggids