Normal_rss_entry-204661

Het verzoek van Jeugdzorg Nederland om twee alleenstaande IS-kinderen uit Syrië terug te halen, wordt bestudeerd door het kabinet. Dat zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vrijdag. "Daar is nog geen conclusie over getrokken."

Het gaat om een baby en een peuter met een Nederlandse vader uit Zuid-Holland. Zijn verblijfplaats is onbekend en de moeder zou zijn overleden. De rechtbank heeft eerder besloten om beide kinderen onder voorlopige voogdij van de Stichting Jeugdbescherming West te plaatsen.

Twee weeskinderen teruggehaald

Er zijn eerder Nederlandse IS-kinderen uit Syrië gehaald. In juni kwamen twee weeskinderen van een gestorven Nederlandse IS-strijder uit het noorden van Syrië terug. Een maand later volgde een 11-jarig meisje. Zij kwam terug door bemiddeling van het Rode Kruis.

Donderdag werd bekend dat twee IS-vrouwen met hun drie kinderen zich hebben gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. Volgens Blok wordt nu eerst afgewacht of de Turkse autoriteiten de vrouwen willen vervolgen. Daarna wordt verder gekeken, aldus de bewindsman.

Door: ANP