Normal_rechter_hamer

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat de oprichter van Stichting Droom Wens drie jaar de bak in. Het OM verwijt de man bijna vijf jaar geld van de stichting te hebben verduisterd en gestolen en de administratie een jaar lang te hebben vervalst. Dit meldt OM. 

Stichting Droom Wens haalde geld op voor het verwezenlijken van dromen van kinderen die een ingrijpende of traumatische ervaring achter de rug hadden, bijvoorbeeld door ziekte, mishandeling, misbruik of het verlies van een ouder. Achter de schermen was de verdachte de drijvende kracht. Echter werd volgens de officier van justitie het grootste deel van het geld niet besteed aan de droomwens van kinderen, maar aan de eigen wensen van de verdachte.

7 ton uitgegeven aan privézaken

Meer dan 700.000 euro werd uitgegeven aan het casino, een Business Seat bij Excelsior en aan diverse andere privé-uitgaven. Volgens de verdachte berust de zaak op een misverstand en is er geen sprake van onrechtmatig handelen. Hij legt de schuld van het uiteenspatten van de dromen van kinderen bij justitie.

Controle op penningmeester noodzakelijk

Het OM zegt dat deze zaak laat zien waarom het belangrijk is dat er een adequate controle plaatsvindt op het handelen van de penningmeester bij stichtingen en verenigingen. Vaak is te zien dat de penningmeester als heer en meester kan beschikken over geld en zichzelf ermee verrijkt. De zaak van Stichting Droom Wens is een voorbeeld van hoe erg het mis kan gaan als één persoon verantwoordelijk is voor de financiële handel en wandel. In deze zaak had de oprichter namelijk de volledige controle. De stichting was bovendien zo ingericht dat hij zonder enige verantwoording en controle kon beschikken over het geld.

Verdachte heeft niet alleen het vertrouwen van zijn donateurs beschaamd, maar ook andere goede doelen benadeeld. Zo moest met name Stichting Kinderdroomwens zich verdedigen, terwijl zij absoluut niets met deze zaak te maken hebben. 

Door: Nationale Zorggids