Normal_rss_entry-205985

Kinderorganisaties reageren verheugd op de uitspraak van de rechter die de Staat verplicht er alles aan te doen om kinderen van IS-vrouwen terug te halen.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft het kabinet meerdere malen opgeroepen om de Nederlandse kinderen in Syrische kampen terug te halen. "Met belangstelling volgen we hoe het kabinet vervolg gaat geven aan deze uitspraak", laat ze in een reactie weten.

Ook Defence for Children is blij met de uitspraak. "Goed nieuws: Nederland moet 56 kinderen uit voormalig IS-gebied ophalen", schrijft de kinderrechtenorganisatie op Twitter.

Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, hoopt dat de kinderen snel terugkomen naar Nederland, "zodat we hen kunnen helpen op evenwichtige wijze op te groeien tot evenwichtige volwassenen, zoals het een beschaafde samenleving betaamt". Volgens haar heeft Nederland er veel te lang mee gewacht. "De argumenten daarvoor waren op zijn minst discutabel", aldus Ceelen.

Kinderbescherming ontfermt zich over IS-kinderen

De Raad voor de Kinderbescherming zal zich in eerste instantie ontfermen over kinderen van IS-vrouwen, mochten die met hun moeders terugkeren uit Noord-Syrië. Vooraf maakt de raad volgens een woordvoerder al een plan voor de opvang van zo'n kind.

De raad probeert voor terugkeer reeds zo veel mogelijk informatie te verzamelen, via familie en verschillende diensten. Zo wordt nagegaan hoe oud de kinderen zijn, wat ze eventueel hebben meegemaakt en wat ze aan zorg nodig zouden kunnen hebben. Daarbij wordt ook de expertise ingeroepen van het Landelijk Adviesteam Terugkerende minderjarigen (LAT), waar deskundigen in zitten op het gebieden van bijvoorbeeld de islam, radicalisering, psychologie en traumatologie.

Er wordt gekeken of het kind naar familie kan, misschien beter af is in een pleeggezin of dat een instelling de beste optie is. Bij plaatsing bij familie wordt onder meer bezien of die geschikt is en bereid bepaalde hulp te accepteren, mocht die nodig zijn.

De kinderen worden op Schiphol opgewacht. De moeders zullen meteen in detentie gaan, maar hebben dan van tevoren al uitleg over de opvang van hun kind gehad, bijvoorbeeld van diplomatieke diensten.

Door: ANP