Logo_logo_veilig_thuis

De afdeling Veilig Thuis van GGD Zeeland heeft een tekort van acht ton en brengt dit probleem onder de aandacht in een brandbrief aan het kabinet. Volgens de directie is er door het geldgebrek minder zicht op onveilige situaties. Dit meldt huiselijkgeweld.nl. 

Na de invoering van de vernieuwde meldcode op 1 januari van dit jaar, melden zich veel meer mensen bij Veilig Thuis dan verwacht. Er was rekening  gehouden met een stijging van zeven procent in de eerste zes maanden van 2019, maar het aantal meldingen dat wordt beoordeeld op veiligheid is in Zeeland met ongeveer tachtig procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Meer uren medewerkers 

Daar komt volgens de GGD nog bij dat door een verandering in de werkwijze ook het aantal uren dat medewerkers van Veilig Thuis ingezet worden meer dan verdubbeld is.  In de financiering van Veilig Thuis is met deze grote stijgingen geen rekening gehouden. En dat zorgt niet alleen voor een groot tekort, maar ook voor langere wachttijden en ‘naarmate deze situatie langer duurt, nemen risico’s toe’, aldus GGD Zeeland.

Directeur Jan-Frans Mulder van de Zeelandse GGD-divisie vraagt om voldoende geld, maar wijst er tegelijkertijd op dat geld niet alléén de oplossing is. Wegens het tekort op de Zeeuwse arbeidsmarkt zijn volgens hem ook innovatieve oplossingen nodig om Veilig Thuis op peil te houden.

Door: Nationale Zorggids