Normal_energiedrank_energydrink_frisdrank

De wethouders van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht vinden het de hoogste tijd dat er een suikertaks komt op dranken die veel suiker bevatten. Kinderen krijgen steeds meer van deze suikerrijke dranken binnen en dit leidt tot gezondheidsproblemen, een slecht gebit en overgewicht. Vooral in de grote steden lijkt het aanbod van ongezonde dranken groot en bovendien zijn ze veel goedkoper dan gezonde alternatieven. Dit meldt NRC.

Een aantal scholen wilden een goed voorbeeld zijn en waren van plan om suikerrijke dranken in de ban te doen. Echter is daar nog niet veel van terecht gekomen in de praktijk. Als het al wel is gelukt, is er vaak wel een supermarkt in de omgeving van de school waar de scholieren alsnog frisdrank kunnen kopen. Naast frisdrank bevatten onder andere chocolademelk, vruchtensap en yoghurtdranken ook veel suikers.

Suikertaks maakt ongezonde producten minder aantrekkelijk

De wethouders van de drie steden willen een suikertaks invoeren waardoor deze ongezonde dranken veel duurden worden en daarom minder aantrekkelijk zijn. Met de extra opbrengsten van deze suikertaks kan geïnvesteerd worden in het Nationaal Preventieakkoord. Dit akkoord streeft er naar om alle inwoners van Nederland gezonder te maken door onder andere roken, alcoholgebruik, ongezonde voeding en gebrek aan beweging te verminderen. Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO blijkt dat als de prijs van frisdrank met 20 procent stijgt, de consumptie daarvan met 20 procent daalt.

Zorgkosten gaan omhoog door uitblijven suikertaks

Frisdrankproducenten zeggen al veel te doen om het gebruik van te veel suiker te verminderen. Echter blijft grote verandering uit als de verandering vanuit de fabrikanten zelf moet komen. Een suikertaks vanuit de overheid zou veel meer resultaat kunnen bieden. In Nederland eet men gemiddeld 40 kilo suiker per persoon per jaar. Zo’n hoge suikerinname kan de kans op kanker, overgewicht, hart-en vaatziekten en diabetes aanzienlijk vergroten. Ook worden de zorgkosten steeds duurder doordat mensen met een hoge suikerinname vaker zorg nodig hebben.

Door: Nationale Zorggids