Normal_amber_alert

Ieder jaar op 13 januari wordt er op de Internationale Dag van AMBER Alert aandacht geschonken aan AMBER Alert initiatieven. Op deze dag in 1996 werd de negenjarige Amber Hagerman ontvoerd uit Arlington, Texas. Enkele dagen later werd zij vermoord teruggevonden. De onopgeloste ontvoering en moord op het meisje leidde tot de totstandkoming van het AMBER Alert in de Verenigde Staten. In Nederland kwam het systeem pas in 2008 tot leven. Wat heeft het hier tot nu to bereikt? 

Sinds 11 november 2008 zijn er 29 AMBER Alerts uitgegaan die onder meer via reclameschermen, snelwegborden, apps, sms-berichten, e-mails en vele andere media zijn verschenen. Het systeem is sinds 1 januari 2011 duizend keer ingezet bij Vermist Kind Alert. Zestien daarvan gingen er in 2019 uit. In 94 procent van de gevallen is een alert succesvol en worden de kinderen gezond en wel teruggevonden.

Iedere dag melden zich mensen om AMBER Alers direct op hun telefoon of in hun e-mail te ontvangen. Vermissingen worden echter ook gedeeld op social media en bij een AMBER Alert zijn miljoenen mensen het bericht op televisie, snelwegborden en reclamemasten. Onderzoek toont aan dat 89 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder zo worden bereikt. Dit zijn in totaal meer dan 12 miljoen mensen.

Verschil Vermist Kind Alert en AMBER Alert

Een AMBER Alert wordt uitgestuurd wanneer de politie vreest dat het leven van een vermist of ontvoerd kind gevaar loopt. Hiervoor wordt het volledige AMBER Alert-systeem ingezet. Informatie over een vermist of ontvoerd kind wordt dan razendsnel onder de aandacht van miljoenen Nederlanders gebracht via reclameschermen, social media, grote apps, snelwegborden, websites, sms-berichten, e-mail, televisie en radio.

Bij een Vermist Kind Alert vreest de politie niet voor het leven van een vermist kind, maar maakt ze zich wel ernstige zorgen. Zo’n alert wordt uitgestuurd om landelijk of regionaal extra aandacht te vragen voor een dergelijke kindervermissing. Hiervoor worden delen van het AMBER Alert-systeem, zoals social media en apps als NU.nl en 9292. ingezet. Op die manier hoopt de politie extra kwetsbare vermiste kinderen snel terug te vinden.

Door: Nationale Zorggids