Normal_normal_koude_douche

Je kent die dagen wel. Hard gewerkt en zelfs je Herschel rugzak voelt zwaar op je schouders. Volgens kenners moet je juist dan bij thuiskomst niet een warm bad nemen om te ontspannen, maar koud gaan douchen. Yeh right… mij niet gezien. Of toch?  

Het nadeel van het nemen van een warm bad is dat je je erna vaak loom en sloom voelt. De energie is dan eigenlijk helemaal weg. Niet zo erg misschien als je daarna meteen je bed in duikt, maar als je nog wat aan je avond wilt hebben is een koude douche beter. Het geeft zelfs een boost aan energie. Je hele lichaam wordt geactiveerd en beschermt zich tegen kou en daarmee voel je je een stuk energieker. Voor de ochtend sowieso een aanrader. 

Bovendien krijgt ook je immuunsysteem een oppepper. Dat hebben verschillende studies aangetoond en is dus geen fabeltje. De hoeveelheid witte bloedcellen neemt namelijk toe omdat je door koud te douchen even bloot gesteld wordt aan meer stress. Je wordt er dus echt sterker van. 

Met koud douchen vernauwen de vaten zich, je bloeddruk gaat even omhoog. Hiermee stimuleer je je hart- en vaatstelsel en dat is hartstikke gezond. Het bloed gaat er gewoon lekker van stromen. 

En dan is het ook nog goed voor haar en huid

En dan nog een bijkomende voordeel: koud water is goed voor haar en huid. Het is te vergelijken met je leren Cowboysbag, die zet je ook niet dichtbij de verwarming want dan droogt het leer uit. Warmte, en dus ook warm water, droogt je huid uit en ook je haar wordt er niet soepeler op. Als je met koud water afspoelt worden de natuurlijke oliën in je huid en je haar in stand gehouden en dat is een stuk gezonder. Je huid wordt er strakker en gladder van. 

Wist je trouwens ook dat je minder kans op verkoudheid hebt als je koud doucht? Je lymfesysteem werkt er namelijk beter door en daarmee bouw je bescherming tegen ziektes op. Je spieren trekken zich immers samen als je koud doucht, en de beweging van de spieren zorgt voor het bewegen van de lymfevloeistof. Afvalstoffen worden weggepompt. Als je sport gebeurt er hetzelfde. Dus ook hier word je sterker van. 

En dan nog dit: het gaat vermoeidheid tegen, bevordert spierherstel en mocht je na het sporten spierpijn hebben dan kan koud douchen dit verlichten. Geen excuses dus om lekker je Kapten and Son tas mee te nemen en gewoon die wandeling in de winterkou te maken. 

Wim Hof Methode maakt het nog meer populair

Geestelijk bouw je er bovendien ook wilskracht mee op. Hoe? Doe het maar eens in de ochtend. Zie je, dat wordt ermee bedoeld. Je moet er wel even voor op scherp. En daarmee zorgt het ook voor emotionele veerkracht. Koude douches trainen namelijk je zenuwstelsel. Dat het daarmee ook helpt depressie tegen te gaan, is een belangrijk aspect.  Dat je er ook alerter van wordt, heb je nu vast wel in de gaten. Door de Wim Hof Methode is koud douchen nog meer populair geworden.