Jeugdzorginstelling 't Poort sluit deuren door geldproblemen

De instelling voor jeugdzorg ’t Poortje, onderdeel van zorgorganisatie Elker, gaat de deuren sluiten. Dit nieuws volgt op de aangekondigde sluitingen van de jeugdgevangenis in Veenhuizen, die aan het einde van 2020 gaat sluiten. Elker kampt met financiële problemen, mede door leegstand in twee instellingen in Groningen. Dit meldt Dagblad van het Noorden. 

De sluiting van de jeugdgevangenis per 1 januari 2021 is door het ministerie van Justitie besloten. Echter is het sluiten van ’t Poortje een keuze van Elker zelf. Het verschil tussen de instellingen is dat in de jeugdgevangenis jongeren zitten die strafrechtelijk veroordeeld zijn. In ’t Poortje zitten jongeren die behandeld worden voor gedragsproblemen en andere problematiek. Elker wil beide gebouwen gaan verkopen.

Kleinschalige voorzieningen

In plaats van de twee instellingen in Groningen wordt door Elker ingezet op kleinschalige voorzieningen die verdeeld over het land staan. “We overleggen nu met de gemeenten in Groningen over de overgang van deze Jeugdzorg Plus vanuit ons huidige gebouw naar andere voorzieningen”, zegt woordvoerder Géanda Prozée. Mogelijk gaat een deel van de jongeren naar de locatie aan de Haydnlaan in Groningen.

3,5 miljoen euro te kort op begroting

De sluitingen komen voort uit financiële problemen. Er is bij ’t Poortje plaats voor 120 jongeren maar er zijn maar 40 tot 50 cliënten. Er is voor dit jaar een tekort van 3,5 miljoen euro op de begroting. Er wordt met name gesneden in het aantal ondersteunende banen. Over exacte aantallen doet de zorginstellingen geen uitspraken. Ook wil Elker proberen om gedwongen ontslagen waar mogelijk te voorkomen. “We verwachten het met natuurlijk verloop op te kunnen vangen”, aldus Prozée.

Door: Nationale Zorggids