Kinderen bedenken oplossingen beweegarmoede

Op woensdag 11 maart van 15-18 uur wordt een drie maanden durende design challenge over beweegarmoede afgesloten in De Kuip. Tijdens een feestelijk en interactief event pitchen de deelnemende kinderteams ideeën die de vraag ‘Hoe laten we kinderen meer bewegen?’ beantwoorden. Een professionele jury met onder andere John Metgod (oud-voetballer van Feijenoord), kiest het winnende ontwerp. Initiatiefnemer Humankind kinderopvang- en ontwikkeling zal dit idee daadwerkelijk uitvoeren. Dit meldt Humankind.

“Kinderen bewegen te weinig. Dit is een maatschappelijk probleem met grote gevolgen voor gezondheid, mentaal en sociaal welbevinden van kinderen. Als organisatie zetten wij ons met grote bevlogenheid in om meer bewegen op de kaart te zetten. Wij zijn dan ook blij dat onze Kinderraad juist dit thema heeft gekozen en vervolgens de design challenge is gestart,” aldus Pepijn Djêlan, Regiodirecteur bij Humankind.

Kinderen pitchen ideeën om beweegarmoede aan te pakken

Op 27 november is een kick off bijeenkomst georganiseerd, waarna kinderen van acht regionale buitenschoolse opvanglocaties van Humankind aan de slag zijn gegaan om een oplossing te zoeken voor het vraagstuk rondom beweging van kinderen. Hiervoor hebben zij gebruik gemaakt van digitale ondersteuning en 21ste eeuwse vaardigheden, zoals apps, tablets en een green screen. Een professionele jury, met onder andere John Metgod (oud-voetballer van Feijenoord), maakt op woensdag 11 maart het winnende ontwerp bekend. Dit ontwerp wordt vervolgens door Humankind ook werkelijk professioneel in productie genomen.

Verfrissende denkkracht

Bij Humankind kinderopvang- en ontwikkeling doen, denken en beslissen kinderen mee. Over kleine en grote zaken. Voor verfrissende denkkracht en inspraak op allerlei onderwerpen is bijvoorbeeld een Regionale Kinderraad ingesteld. De regiodirectie van Zuid-Holland heeft hun input gevraagd voor de speerpunten van het jaarplan 2020. Resultaat was onder andere het thema ‘bewegen’. Het idee voor een design challenge is ontstaan en uitgevoerd in samenwerking met Designweek@school.

Door: Nationale Zorggids