Geen boete voor ouders die kinderen thuis houden om corona

Er ligt geen prioriteit bij het controleren en bestraffen van ouders die gezonde kinderen thuishouden vanwege het coronavirus. Dat zegt minister Arie Slob  van Onderwijs. "We zitten helemaal niet in termen van toezicht, maar meer in termen van volksgezondheid", zegt hij.

De boodschap is volgens de minister helder; bij klachten moeten kinderen thuisblijven. "Maar in een tijd van crisis moet je wel in de goede volgorde over dingen spreken en met dingen bezig zijn", zegt Slob. Er wordt dus niet actief gecontroleerd.

Donderdag diende PVV-leider Geert Wilders met steun van Thierry Baudet (Forum voor Democratie) een motie in waarin hij pleit voor het thuishouden van kinderen zonder dat ouders daarvoor een boete krijgen. Het kabinet raadde die motie af, maar die werd later door een meerderheid van de Kamer toch aangenomen.

Veel ouders houden kinderen thuis

Daarmee komt de Kamer ook tegemoet aan veel ouders die al hun kinderen thuis houden van school. Ze doen dat vanwege de nieuwe coronamaatregelen die donderdag zijn afgekondigd, of puur uit voorzorg. In het hele land melden scholen dat vrijdag veel meer kinderen zijn thuisgebleven dan gebruikelijk.

De Albert Schweitzerschool in Rotterdam zegt dat meer dan de helft van de onderbouwleerlingen thuisblijft. "Een van de klassen heeft vandaag maar acht leerlingen, normaal gesproken zijn dat er 29," aldus een administratiemedewerker van de school. Scholen in Groningen meldden dat ongeveer 20 procent van de kinderen thuisblijft, zegt Henk Smid, directeur van Openbaar Onderwijs Groningen. Basisschool 't Slingertouw in Eindhoven zegt dat ongeveer 150 van de bijna duizend kinderen niet naar school komen.
 
Op de Daltonschool Rijnsweerd in Utrecht zijn vrijdag meer dan veertig kinderen door de school naar huis gestuurd. "We volgen de richtlijnen van het RIVM: bij milde luchtwegklachten moeten kinderen naar huis", meldt de school. Ook 't Slingertouw in Eindhoven zegt actief ouders te bellen als een kind symptomen vertoont. Alle scholen benadrukken dat ouders begripvol zijn, hoewel het soms lastige situaties oplevert.
 
Niet alleen kinderen blijven thuis, ook leerkrachten melden zich ziek wanneer ze symptomen vertonen. Dit leidt op veel scholen tot problemen. Daltonschool Rijnsweerd hoopt dan ook dat maandag de deuren gesloten blijven. "Op deze manier is het niet te doen," laat de school weten. De Nijmeegse scholenkoepel Conexus sluit zich hier bij aan. "Iedereen kan zich voorstellen dat de situatie onhoudbaar is," zegt bestuurder Jan Paul ten Brink.
 
Door: ANP