'Laat kinderopvang zo snel mogelijk weer open gaan'

De kinderopvang moet zo snel mogelijk weer open voor alle kinderen, betoogt een van de grotere aanbieders uit de sector. "De angst regeert nu", vindt bestuurder Ben Schnieders van Kids First COP groep, die 145 kinderopvanglocaties runt in de noordelijke provincies.

Schnieders ziet hoe steeds meer gezinnen "op de proef worden gesteld en hier en daar kopje onder gaan", nu ze de zorg voor hun kinderen met thuiswerken moeten combineren. Momenteel zijn de kinderopvanglocaties alleen open voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep uitoefenen, bijvoorbeeld in de gezondheidszorg. Daarnaast vangen ze op verzoek van gemeenten een groeiend aantal kinderen op die uit een kwetsbare thuissituatie komen en beter af zijn op de opvang.

"Maar we krijgen ook steeds meer vragen van andere ouders", zegt Schnieders. Aanvragen komen bijvoorbeeld van zelfstandigen of ouders van kinderen met een ontwikkelingsachterstand.

De organisatie wijst erop dat kinderen volgens het RIVM geen grote rol spelen in de verspreiding van het virus en ook niet tot de risicogroepen horen. "Ze gaan nu ook naar buiten. In sommige 'aandachtswijken’ zwerven ze rond op straat", zegt Schnieders. "Op de opvang is het vermijden van lichamelijke contacten beter te managen", denkt hij.

Door: ANP