Koorts niet karakteristiek bij coronavirus kinderen

Onderzoek uit Brazilië toont aan dat de meeste kinderen niet ernstig ziek worden van het coronavirus. Uit een overzichtsstudie met 1100 onderzochte personen onder de 18 jaar die het virus hadden gehad, bleek dat ruim 1 procent doodziek werd en iets meer dan 2 procent ernstig ziek. Ruim 50 procent van de kinderen kreeg geen of heel milde ziekteverschijnselen. Ook concludeerden de onderzoekers dat "koorts en symptomen van luchtweginfecties niet als karakteristiek moeten worden beschouwd voor covid-19 bij kinderen." Dit meldt de NOS. 

Doordat bovenstaande symptomen niet karakteristiek zijn voor het virus bij kinderen, is het lastig om vast te stellen of kinderen het coronavirus hebben. Dat maakt het weer moeilijk om ze als besmettingsbron aan te merken. Overigens zijn er wel gevallen bekend van ernstig verloop. Zo overleed in België een 12-jarige meisje aan het virus en kwam in Breda een 16-jarige jongen met het virus op de intensive care te liggen. 

Coronavirus langere tijd aanwezig in ontlasting en neusvocht van kinderen

Het onderzoek in Brazilië werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Campinas in de Braziliaanse deelstaat São Paulo. Zij voerden een overzichtsstudie uit waarin zij keken naar 34 onderzoeken met ruim 1100 deelnemers onder de 18 jaar die waren geïnfecteerd met Covid-19. Behalve dat bleek dat het merendeel van de kinderen geen tot milde symptomen had, zagen de onderzoekers dat het virus langere tijd in de ontlasting en in neusvocht van deze kinderen aanwezig bleef.

Oraal-fecale besmettingsroute

De onderzoekers benadrukten dat het lastig wordt het virus onder controle te krijgen vanwege de besmettingsroute. Het virus kan oraal (via niezen en hoesten) en dus ook fecaal overgebracht worden. In dit verband raadt de Italiaanse viroloog Massimo Gatti, hoofd infectieziekten van het Sacco Ziekenhuis in Milaan, aan om het toilet door te spoelen met gesloten deksel: "elke keer dat het toilet wordt doorgetrokken ontstaan er fijne vochtdruppeltjes met virusdeeltjes die besmettelijk kunnen zijn."

Rol kinderen bij besmetting met het coronavirus

Op dit moment wordt er ook in Nederland onderzoek gedaan naar de rol van kinderen in het overbrengen van het coronavirus. De resultaten hiervan zullen op 1 juni bekend worden. Volgens het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert over het coronavirus, heeft het heropenen van scholen en kinderdagverblijven weinig invloed op het benodigd aantal ic-bedden. 

Door: Nationale Zorggids