foto: Greenzeb CC BY-SA 3.0

De laatste paar jaar zijn zeker 64 jongeren in het ziekenhuis beland met dwarslaesieklachten na gebruik van lachgas. Kuik (CDA) vraagt staatssecretaris Blokhuis (VWS) om maatregelen. Dit meldt de Tweede Kamer.   

22 jaar oud zijn ze gemiddeld, de jongeren die met een gedeeltelijke dwarslaesie in het ziekenhuis belanden na lachgasgebruik. Het zijn er minstens 64, maar waarschijnlijk veel meer. Ook psychoses en epileptische aanvallen komen voor. Wie had kunnen denken dat het een rage zou worden om je hersenen van zuurstof af te sluiten, vraagt Kuik (CDA) zich af. Zij wil zo snel mogelijk een verbod op recreatief gebruik van lachgas.
 
Ook Blokhuis wil recreatief lachgasgebruik verbieden door het onder de Opiumwet te brengen. Daarvoor was wel eerst goede afstemming nodig met sectoren die beroepshalve lachgas gebruiken, zoals horeca en auto-industrie. Ook moet het voorstel nog langs ministerraad en Raad van State. In de eerste helft van 2021 is een wettelijk verbod van kracht, hoopt de staatssecretaris.