Minder ADHD-medicijnen voorgeschreven aan kinderen tijdens coronacrisis
Aan het begin van de coronapandemie kregen minder kinderen en adolescenten ADHD-medicatie voorgeschreven. Inmiddels is het voorschrijven weer (bijna) op het niveau van 2019. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Het Nivel monitort het voorschrijven van geneesmiddelen door huisartsen tijdens de coronapandemie. Deze week publiceert Nivel de derde factsheet in deze serie; deze gaat over het voorschrijven van methylfenidaat aan kinderen en adolescenten. Methylfenidaat wordt voorgeschreven bij ADHD.
 

Daling in voorschrijven ADHD-medicijnen in alle leeftijdsgroepen

Tot week 11 zijn er weinig verschillen in het voorschrijven van methylfenidaat tussen 2019 en 2020. Vanaf week 12 van 2020, de week dat de scholen dichtgingen en mensen het advies kregen thuis te werken, daalde het aantal kinderen en adolescenten dat methylfenidaat kreeg , tot bijna de helft in week 18: van 320 (week 11) naar 180 (week 18) per 100.000 kinderen en adolescenten. Na week 18 steeg het aantal voorschrijvingen weer. Deze trend is terug te zien in alle leeftijdscategorieën en zowel bij jongens als bij meisjes.
 
Door: Nationale Zorggids