Normal_tiener_meisje_puber

Nu 14- tot 16-jarigen door de pandemie tijdelijk niet meer welkom zijn op de consultatiebureaus, zijn er zorgen ontstaan over hun geestelijke gezondheid. Jeugdartsen kunnen nu niet zijn of een jongere, mede door corona, depressief is of zich anderszins slecht voelt. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

“Je weet niet zeker of je dingen mist”, zegt het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheidszorg (NCJ). “Hoewel consultatiebureaus streven naar laagdrempeligheid weet je niet of iedereen zelf aan de bel trekt.” er zijn vooral zorgen over wat de artsen nu missen bij tieners, zoals depressiviteit of slecht in hun vel zitten. “Terwijl deze hele coronatijd weerslag op deze groep heeft.”

Extra drukte

De consultatiebureaus zeggen geen andere keus te hebben. Ondanks het schrappen van de controles bij tieners, zijn medewerkers extra druk. Medewerkers van consultatiebureaus worden namelijk ook op andere plekken ingezet en bovendien kost het inenten van tieners nu meer werk omdat grootschalige bijeenkomsten niet meer mogelijk zijn. Dit betekent dat vaccineren nu op individueel niveau gebeurt, wat meer tijd kost.

Groep tieners wel op controle

Tieners die voor corona al een risico liepen, worden wel uitgenodigd voor controles. “We kennen onze gezinnen, dus die nodigen we wél uit”, zegt Astrid Nielen, voorzitter van AJN Jeugdartsen Nederland. Het is met name de bedoeling dat ouders of kinderen zelf aan de bel trekken en bij problemen contact opnemen met het consultatiebureau. Want als er iets is, dan wil het bureau er altijd voor ze zijn. 

Door: Nationale Zorggids