Normal_teddybeer_ziek_kind

Een verpleegkundige van het Erasmus MC-Sophia heeft een hemdje ontwikkeld voor kinderen die tijdelijk een steunhart hebben. Dit steunhart is voor kinderen die een donorhart nodig hebben, maar daar nog even op moeten wachten. Het steunhart is een oncomfortabele pomp die de hartfunctie grotendeels overneemt. Het door Hanneke de Koning ontwikkelde hemdje moet de pomp op zijn plek houden en dus comfortabeler maken. Dit meldt Erasmus MC-Sophia. 

Kinderen met een steunhart wachten op een harttransplantatie. Het steunhart neemt tijdelijk de functie van de linkerhartkamer over. Met twee buisjes in de borstkas is deze verbonden met het hart. Deze buisjes moeten op hun plek blijven, maar het gaas en steunverband wat voor verzorging en het steriel houden wordt gebruikt, jeukt. Daarom ontwikkelde verpleegkundige Hanneke de Koning het hemdje dat niet alleen voor minder jeuk zorgt, maar het steunhart ook beter op zijn plaats houdt.

ErasmusHug 

De ErasmusHug, zoals het hemdje heet, is een primeur in Nederland en kosteloos beschikbaar gesteld door Alsico. Geen enkel ander ziekenhuis heeft zoiets voor kinderen met een steunhart. Mogelijk nemen ook andere (internationale) ziekenhuizen de hemd ook via Alsico in productie. 

Door: Nationale Zorggids