Normal_normal_rechtspraak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij de rechtbank in Assen een gevangenisstraf van zeven jaar, met aftrek van voorarrest, geëist tegen een 40-jarige man uit Utrecht wegens doodslag op zijn 3-jarige zoon. Ook zou hij zijn kindje onttrokken hebben aan het wettig gezag en wordt hij beschuldigd van stalking van zijn ex-partner. Dit meldt het OM. 

Op 18 december 2019 raakte het 3-jarig jongetje te water in het Noord-Willemskanaal in het Drentse Ubbena. Hij overleed aan de gevolgen daarvan op 31 december in het ziekenhuis in Groningen. De verdachte heeft verklaard dat er sprake was van een noodlottig ongeval waarbij zijn zoontje uitgleed en te water raakte.

‘Niet te rijmen’

Volgens de officier van justitie heeft de man voor en na het te water raken van zijn zoon gedrag vertoond dat moeilijk te rijmen valt met zijn verklaring achteraf. Uit een opgenomen telefoongesprek bij de meldkamer Noord-Nederland, blijkt dat de man wel belde om te melden dat zijn zoontje in het water lag, maar dat hij hem niet kon zien en dat het geen zin meer had. Na zeven minuten aan de telefoon zegt hij ‘ik leg effe’ en reageert gedurende twee minuten niet meer. Ook wil hij de verbinding verbreken voordat de hulpdiensten er zijn.

De verdachte vraagt geen hulp aan een voorbijganger die haar hond uitlaat. Tegen haar zegt hij dat er een ongeluk is geweest, maar rept met geen woord over een te water geraakt kind. Wel roept hij tegen haar dat zij haar hond bij hem weg moeten houden.

Reanimatie

Ambulancepersoneel vindt de jongen na ongeveer dertig seconden zoeken, drijvend in het water. Twee agenten gaan het water in en geven het kind aan collega’s die aan de wal staan. Op de kant wordt direct gestart met reanimatie, die wordt voortgezet in de ambulance. Meteen zien agenten in politiesystemen dat er meerdere (zorg)meldingen zijn over de verdachte omtrent stalking en huiselijke twisten. Ook blijkt dat de moeder kort ervoor melding heeft gemaakt bij de politie dat haar ex-man hun zoon niet om 17.00 uur heeft teruggebracht die dag in Utrecht, zoals was afgesproken. Dit is mede aanleiding voor de officier van justitie om de vader te laten aanhouden als verdachte.

Op 24 december wordt de verdachte in bewaring gesteld op verdenking van poging tot doodslag en onttrekking van een minderjarige aan het wettig gezag. Het slachtoffer komt op 31 december te overlijden in het UMCG in Groningen. Op 8 januari 2020 wordt de verdenking omgezet naar doodslag.

Vreemd gedrag

De verdachte verklaart zelf dat het vrij lang duurde voordat hij 112 belde. Dit gesprek duurde bijna een kwartier. Hij zou niet direct achter zijn zoon aan zijn gesprongen, omdat hij bevroor, zo blijkt uit zijn verklaring. Het OM heeft veel vragen over het vreemde gedrag van de man op die bewuste dag. Hij had met niemand een afspraak in Assen. En had geen reden om meteen naar het kanaal te rijden en niet bijvoorbeeld naar zijn ouders of vrienden. De verdachte verklaart dat hij zijn roeiclub wilde laten zien, maar hij is daar niet eens gestopt of uitgestapt. Daar komt bij dat hij zijn ex-partner niet liet weten dat hij later kwam en zijn telefoon uitschakelde na een gemiste oproep van een ouderschapsbemiddelaar.

“Waarom rijdt hij vervolgens ruim een uur heen en weer langs het kanaal? Het is gen logische weg om te rijden als je er niets te zoeken hebt”, aldus de officier van justitie die het gehele verhaal van de man als bizar omschrijft. Daarom heeft hij een celstraf van 7 jaar tegen zich horen eisen. Over twee weken doet de rechtbank een uitspraak. 

Door: Nationale Zorggids