Oude website Jeugdriagg onbeveiligd achtergelaten, met datalek als gevolg

De volledige namen, aandoeningen en thuissituatie van kinderen die Jeugdriagg, nu Kenter Jeugdhulp, lopen kunnen door een datalek zomaar op straat komen te liggen.  De oude website van de jeugdhulporganisatie is gesloten, maar dat is niet onder beveiligde omstandigheden gebeurd. RTL Nieuws kreeg zo toegang tot e-mails van medische dossier en kon vervolgens de online systemen in. Dit meldt RTL Nieuws. 

Een datalek is niet alleen ongewenst voor de organisatie, maar ook voor de kinderen. “Zo’n datalek kan consequenties hebben die hen de rest van hun leven achtervolgen." Bij Kenter Jeugdhulp lopen kinderen met ernstige psychische problemen, drugsproblemen, problemen op school of een onveilige thuissituatie.

Maatregelen niet voldoende

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid heeft sinds de datalek bij Jeugdzorg Utrecht, zo’n anderhalf jaar geleden, maatregelen genomen. Maar deze nieuwe lek laat zien dat het niet voldoende is geweest. De onderzoeksredactie kon niet alleen zeer persoonlijke gegevens inzien, maar ook samenwerken in dossiers en deelnemen aan behandelgespreken tussen collega’s.

Door: Nationale Zorggids