Normal_zwanger_zwangere_vrouw_zwangerschap

Longproblemen zoals astma komen vaker voor bij 10-jarige kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap angst- of depressieklachten hadden dan bij leeftijdsgenoten van moeders zonder deze klachten. Vaders met diezelfde problemen blijken geen invloed te hebben op de longfunctie van het kind. Dit meldt Erasmus MC. 

Binnen het Generation R-onderzoek bevroegen artsen ouders en kinderen. Van kinderen wilden ze weten of zij astma hadden en wat hun longfunctie was. Een kind van moeders met psychische klachten tijdens de zwangerschap blijken een tot wel twee keer zo hoog risico op astma te hebben. De onderzoekers concludeerden dat met name depressieve gevoelens iets deden met de longfunctie van het kind.

Longontwikkeling al verstoord in de baarmoeder

Het vermoeden is dat er in de baarmoeder iets gebeurt dat de longontwikkeling verstoort. Mogelijk heeft de extra aanmaak van stresshormoon dat bij psychische klachten hoort, een schadelijk effect op de longen van het kind. Of dit daadwerkelijk dé verklaring is, moet later onderzoek uitwijzen.

Wel suggereert het onderzoek dat aandacht voor psychische gezondheid tijdens de zwangerschap belangrijk is. “Toekomstig onderzoek zou zich kunnen richten op het effect van het voorkomen of verminderen van psychische klachten tijdens de zwangerschap.”

Door: Nationale Zorggids