Normal_pexels-cottonbro-4720413

Kinderarts Ellen van der Gaag heeft een voedingsadvies ontwikkeld voor kinderen met terugkerende luchtweginfecties en kinderen met aanhoudende vermoeidheid. Dit voedingsadvies moet ervoor zorgen dat het immuunsysteem van deze kinderen sterker wordt. Wat staat er op het menu? Vijfmaal per week groene groenten, driemaal rundvlees per week, iedere dag roomboter op brood en volle zuivelproducten eten en drinken. Dit meldt Trouw. 

Uit onderzoek van Van der Gaag blijkt dat kinderen die vaak ziek zijn, een tekort hebben aan de voedingsstoffen die in groene groenten, rundvlees, roomboter en volle zuivelproducten zitten. Ongeveer 16 procent van de 118 door haar onderzochte kinderen met luchtweginfecties eet 1 keer per week of minder groenten en 28 procent eet bijna geen rundvlees tijdens het avondeten.

Zink en ijzer voor een goede afweer

“Als je een klein beetje rundvlees eet, krijg je veel eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnen. Er zit ook veel zink en ijzer in, wat je afweer echt goed doet”, legt Van der Gaag uit die een deel van de onderzochte kinderen op ‘haar dieet’ zette. Deze kinderen hadden plots minder vaak koorts en hoestten minder vaak. Ook hadden aanzienlijk minder kinderen antibioticakuren nodig, ten opzichte van de kinderen die niet het speciale dieet volgden. Kinderen met vermoeidheidsklachten voelden zich ook veel beter. Alleen de schildklierwaarden onder kinderen met schildklierproblemen verbeterden niet.

Door: Nationale Zorggids