Normal_schermafbeelding_2020-11-16_om_12.29.05

Vandaag begint de Week tegen Kindermishandeling. Tijdens deze week, van 16 tot en met 22 november, introduceert Stichting Groei Veilig een nieuwe tool om kinderen tussen de 3 en 6 jaar te helpen hun thuissituatie bespreekbaar te maken. Kindermishandeling is een van de grootste geweldsproblemen van Nederland maar blijft nog veel te vaak onder de radar. Daarom heeft Stichting Groei Veilig de tool ‘Schildje’ ontwikkeld, een uniek en vernieuwend lespakket om kindermishandeling bespreekbaar te maken met het jonge kind, onder meer op basisscholen en in de kinderopvang. Dit meldt PR Matters. 

Waarom wordt er bij kindermishandeling vooral vóór en óver jonge kinderen gepraat, maar niet mét die jonge kinderen? Met die vraag in het achterhoofd is Stichting Groei Veilig opgericht. Het directe doel van de stichting: kindermishandeling preventief inzichtelijk en bespreekbaar maken, om het in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren. Kindermishandeling is helaas nog steeds een van de grootste geweldsproblemen in onze samenleving. Jaarlijks worden er ongeveer 119.000 kinderen geraakt door een onveilige thuissituatie. Dat zijn gemiddeld twee kinderen per klas, iets waarvan veel mensen zich niet bewust zijn.

Voor en door professionals

Ondanks die harde cijfers blijft het onderwerp nog te vaak onbesproken. Om dat te veranderen, heeft de stichting ‘Schildje’ ontwikkeld, voor en door professionals. In november 2017 is er op zeven locaties in de regio Hart van Brabant onderzoek gedaan naar het lespakket en daaruit blijkt dat deze methode succesvol is.

Schildje

Het lespakket bestaat uit Schildje, een lieve en toegankelijke schildpad die zijn eigen ervaringen deelt. Hij leert kinderen tussen de 3 en de 6 jaar dat ze kunnen, mogen en moeten praten over kindermishandeling. Anderzijds moet het voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers makkelijker worden om het onderwerp op een luchtige en laagdrempelige manier aan te snijden. Op dit moment vindt 45 procent van alle beroepskrachten het namelijk lastig om het onderwerp bespreekbaar te maken. Door middel van een interactieve training wordt bewustwording gecreëerd omtrent kindermishandeling en rondom de eigen identiteit van de beroepskracht.

Missie

Pas als kinderen educatie krijgen over kindermishandeling en weten wat hun rechten hierin zijn, kunnen zij hierover praten. Een kind dient namelijk op te groeien in een veilige omgeving, pas dan kan het zich optimaal ontwikkelen. Alleen door kennis te delen en het onderwerp bespreekbaar te maken, wordt die opzet gerealiseerd: dat is de missie van Stichting Groei Veilig.

Door: Nationale Zorggids