Normal_tiener__jeugd__jeugdzorg__kind__wachten

De FNV is boos over de voorgenomen sluiting van de jeugdzorgorganisatie Intervence in Zeeland. Volgens de vakbond hebben de dertien betrokken gemeenten dinsdag vanuit het niets een plan neergelegd, waarin totaal geen rekening is gehouden met de medewerkers en de kinderen. Dit meldt FNV. 

 

"Wij gaan nu met de mensen bespreken of we actie gaan voeren", zegt Janny Koppens, bestuurder van FNV Jeugdzorg. "En dan heb ik het niet over een handtekeningenlijstje. Dan leggen we ook gelijk binnen een paar dagen het werk neer."

Een sterfhuisconstructie

Het gaat al een tijdje niet goed met Intervence. Voor de noodlijdende jeugdzorgorganisatie zijn daarom in de afgelopen maanden drie scenario’s onderzocht: zelfstandig doorgaan, verkopen of sluiten. De gemeenten hebben er nu voor gekozen om per 1 januari 2021 helemaal geen nieuwe kinderen meer aan te nemen en hen door te sturen naar andere instellingen. De al aanwezige kinderen worden zo snel mogelijk verspreid over andere locaties. "Een sterfhuisconstructie", zegt Koppens.

Niet duidelijk wat er met medewerkers gebeurt

Wat er met de ongeveer honderd medewerkers gebeurt, is onvoldoende duidelijk. Koppens: "En dat vinden wij onverteerbaar. Dat er iets moet gebeuren is voor iedereen duidelijk. Maar wij hebben steeds aangedrongen op het maken van goede en duidelijke afspraken voor alle mensen die hier werken. Zodat zij op tijd zouden weten waar zij aan toe zijn. Wethouder Jack Werkman – als voorzitter van de jeugdzorgregio verantwoordelijk – beloofde half oktober contact met ons op te nemen zodat we verder konden praten."

Medewerkers hebben het nakijken

Maar Koppens heeft niets meer gehoord van de wethouder. "En nu ligt er ineens een plan dat in onze ogen onvoldoende doordacht is en dat helemaal niet besproken is met ons of met de medewerkers. Wij krijgen dat even op ons bordje met de mededeling dat het per 1 januari afgelopen is met Intervence. En de medewerkers hebben het nakijken. Wij zullen acties daarom niet schuwen."

Drastisch versimpelen

Koppens: "Dit is de zoveelste jeugdzorginstelling die omvalt en waar weer alle regie van de overheid ontbreekt. Met een absurd tijdsplan en zonder enig overleg met ons, met het personeel of met de kinderen."

De FNV voert al zeker drie jaar actie voor een beter jeugdzorgstelsel. Begin dit jaar heeft de vakbond hiervoor het plan Drastisch versimpelen in de jeugdzorg gepresenteerd.

Door: Nationale Zorggids