Normal_rss_entry-260494

Hélène J. zegt zich weinig te kunnen herinneren van de omstandigheden rond de dood van haar dochter Sharleyne. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat J. het 8-jarige meisje van de tiende verdieping van een flat in Hoogeveen heeft gegooid. J. ontkent dit.

De rechtbank in Assen sprak J. in 2018 vrij. De zaak wordt in hoger beroep behandeld in het gerechtshof in Leeuwarden. J. stelt dat ze niet uitgebreider kan verklaren dan voorheen. "Ik kan mij niet alles meer herinneren. Nu nog minder door alle stress."

J. raakte maandag meerdere keren geëmotioneerd toen ze vertelde wat ze nog wel wist. "Ik was 's nachts wakker geworden door de tocht. Ik ben naar de slaapkamer van Sharleyne gegaan. Ze lag niet in haar bed en het raam was open." Naar eigen zeggen kon ze haar dochter in het appartement niet vinden. Buiten keek ze over de reling. "Dat was verschrikkelijk. Ik zag haar beneden liggen."

Alcoholprobleem

Volgens J. had Sharleyne geen zelfmoordneigingen. Zelf was ze ook niet suïcidaal. "Ik durf niet te zeggen wat er is gebeurd, maar heb wel vermoedens." Ze sluit niet uit dat de stiefvader betrokken is. De twee waren al een paar jaar uit elkaar. Volgens J. zou haar ex een financieel motief hebben gehad. Door inspanningen van de stiefvader werd J. uiteindelijk toch vervolgd. Hij vroeg bij de rechtbank om 100.000 euro smartengeld. De stiefvader was tijdens de val thuis in Emmen. Zijn DNA is niet aangetroffen op Sharleyne.

Sharleyne werd in de nacht van 7 op 8 juni 2015 levenloos gevonden onderaan de flat. Ze woonde er met haar moeder. J. (41) had destijds een alcoholprobleem en Sharleyne was in beeld bij jeugdzorg. J. zei dat ze de avond ervoor flink had gedronken, door stress. Ze schat tien flesjes bier. Een bovenbuurman heeft verklaard dat hij J. en Sharleyne voor de val hoorde praten. Daarna hoorde hij een harde bons. J. vindt zijn verklaring "dubieus".

Rode draad

Het OM, dat tien jaar cel had geëist, is in hoger beroep gegaan. De aanklager gaat uit van moord of doodslag. Sharleyne zou eerst door J. zijn gewurgd. Letselexperts verschillen van mening over de aangetroffen blauwe plekken in de hals van Sharleyne. J. zegt ze in de dagen voor de val niet te hebben gezien.

J. was in mei 2015 enkele dagen weg, onder andere op de verjaardag van Sharleyne. Ook dit kwam door stress zegt ze. "Stress is wel de rode draad. Daar kamp ik al jaren mee."

Door: ANP