Normal_ziek_kind

Kinderlongartsen van het Maastricht UMC, Erasmus MC en Emma Kinderziekenhuis (Amsterdam UMC) gaan onderzoeken wat het langetermijneffect van corona is op kinderen. Veel ouders vragen zich namelijk af wat de gevolgen zijn voor hun kind na een besmetting, maar artsen hebben daar geen goed antwoord op. Hoewel er niet veel reden tot zorgen lijkt te zijn, willen artsen ouders gerust kunnen stellen met wetenschappelijk onderbouwde informatie. Dit meldt NOS. 

De komende tijd worden 120 kinderen (vooral tussen de 0 en 2 jaar) onderzocht die besmet zijn geweest met corona en daardoor in het ziekenhuis kwamen te liggen. Kinderlongarts Caroline Brackel legt uit dat zij en haar collega’s denken niet veel verschillen te vinden tussen de gevolgen van corona en bekende verkoudheidsvirussen. De meeste kinderen die door corona óf een verkoudheidsvirus in het ziekenhuis belanden, zijn benauwd en hebben ademhalingsondersteuning nodig. Ze belanden zelden op de intensive care door corona.

Door corona in ziekenhuis

Ouders van besmette kinderen vullen een vragenlijst in, kinderen moeten een conditielongtest ondergaan en kinderen van 6 jaar en ouder wordt een inspanningstest gevraagd. In sommige gevallen zal een ct-scan nodig zijn. Voorlopig gaat het alleen om kinderen die corona in het ziekenhuis lagen, maar de artsen willen op termijn ook kinderen onderzoeken die thuis konden uitzieken.

Door: Nationale Zorggids