Normal_pexels-miguel-_-padri__n-1111368

Ook dit jaar kunnen slachtoffers, omstanders en plegers via de chat rechtstreeks bij een medewerker van Veilig  Thuis advies vragen over de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. De 26 regionale Veilig Thuis-organisaties hebben de tijdens de coronacrisis geïntroduceerde chatmogelijkheid verlengd tot – in ieder geval – eind 2021. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

Om Veilig Thuis tijdens de coronacrisis op een laagdrempelige manier bereikbaar te houden, werd op 25 mei 2020 de landelijke chatfunctie geïmplementeerd bij alle Veilig Thuis-organisaties. Sinds de introductie is er veel gebruik van gemaakt. Gemiddeld wordt er zo’n 350 keer per week serieus gechat met een medewerker van Veilig Thuis. Niet alleen wordt er advies gevraagd door omstanders, ook mensen die vragen hebben over hun eigen situatie weten de chat te vinden.

Advies in eerder stadium

De chatfunctie voldoet, ziet ook het Landelijk Netwerk Veilig Thuis. “Medewerkers van Veilig Thuis geven aan dat door de chatfunctie mensen eerder contact opnemen met Veilig Thuis. Daardoor kan Veilig Thuis ook in een eerder stadium advies geven. De verwachting is dat hierdoor de kans op escalatie of verergering van geweld kleiner wordt”, zegt voorzitter Debbie Maas. Ook wordt via de chat een nieuwe doelgroep bereikt. “Een kleine 10 procent van de mensen die chatten is jonger dan 18 jaar. De meeste mensen die gebruikmaken van de chat zijn slachtoffers en omstanders.”

Laagdrempelig

Al met al genoeg redenen om de chatfunctie in ieder geval ook heel 2021 open te houden, vindt ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Gemeenten zijn verantwoordelijk voor een goede aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. De VNG vindt het heel belangrijk dat de regionale Veilig Thuis-organisaties – zeker in deze coronaperiode – laagdrempelig en op meerdere manieren bereikbaar zijn.

Het landelijke telefoonnummer 0800-2000 voor advies en meldingen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week operationeel. De chat is overal in het land op alle werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur bemenst.

Door: Nationale Zorggids