Normal_rss_entry-267778

De rechtbank in Utrecht doet op woensdag uitspraak tegen de twee mannen die worden verdacht van onder meer het plegen van ontucht en het ronselen van (minderjarige) jongens en jongemannen om ze aan te zetten tot prostitutie. Tegen voormalig AVRO-dj Romeo (Hans) A. en Nico L. zijn celstraffen van respectievelijk tien en acht jaar geëist, plus tbs met dwangverpleging. Beiden zijn al eerder en vaker veroordeeld in zedenzaken.

A. (65) en de 60-jarige L. worden ervan verdacht vanuit hun woningen in Utrecht in 2017 en 2018 een illegaal bordeel te hebben gerund, waar vele (minderjarige) slachtoffers werkten. Zeven slachtoffers hebben aangifte gedaan, maar volgens het Openbaar Ministerie gaat het om veel meer jongens en mannen, minstens 22. Veelal ging het om kwetsbare jongens. Ze zaten bijvoorbeeld in instellingen, hadden problemen met familie of waren zwakbegaafd.

Volgens het OM moesten de slachtoffers eerst met L. op ‘proefdate’. Als zij bevielen, regelden de twee verdachten klandizie. Daarvan moesten de jongens een deel afdragen, het meeste geld mochten ze zelf houden. Het ging om tientallen of zelfs honderden klanten.

De mannen zitten sinds hun arrestatie al bijna twee jaar in voorarrest.

Door: ANP