Normal_roken__sigaret__rookverbod

Er worden nog te vaak  tabaksproducten, e-sigaretten, e-liquids en kruidenrookproducten verkocht aan jongeren onder de 18 jaar, blijkt uit de resultaten van de 440 leeftijdgrenscontroles die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vorig jaar heeft uitgevoerd. Dit meldt de NVWA. 

Sinds 1 januari 2020 maakt de NVWA bij de leeftijdgrenscontroles gebruik van 17-jarige testkopers die in opdracht van een inspecteur van de autoriteit tabak proberen te kopen. Deze methode blijkt erg effectief. In 2019 werd met de oude methode bij minder dan 3 procent van de controles een maatregel opgelegd, terwijl in 2020 bij meer dan de helft van de risicogerichte controles is opgetreden.

Minderjarige testkoper

In totaal bleek in 2020 bij 245 van de 440 inspecties bij verschillende verkooppunten dat de verkoper de leeftijd niet goed controleerde, waardoor er tabak of andere rookwaren werden verkocht aan een 17-jarige testkoper. Supermarkten die onderdeel zijn van een grote winkelketen leven het verkoopverbod aan jongeren onder de 18 jaar het beste na. Bij kleine supermarkten en verkooppunten zoals avondwinkels en kiosken werden relatief de meeste maatregelen opgelegd.

Schadelijk voor de gezondheid

Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid. Om te voorkomen dat jongeren hiermee starten mogen er geen tabaksproducten, dampwaren of kruidrookproducten verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. Ondernemers moeten voordat zij deze producten verkopen daarom vaststellen of degen die het product koopt onmiskenbaar ouder is dan 18 jaar. Als hij of zij dat niet is, moet de verkoper de leeftijd vaststellen aan de hand van een geldig identiteitsbewijs.

Verkopers die zich niet aan de leeftijdsgrens houden krijgen een boete die varieert van 1.360 tot 9.000 euro, afhankelijk van de inspectiehistorie en de grootte van het bedrijf.

Door: Nationale Zorggids