Normal_jeugdzorg

Een brandbrief van de gemeente Barendrecht die hopelijk snel steun krijgt van andere gemeenten, moet het demissionair kabinet dwingen tot een actiegericht deltaplan jeugd. Als het aan de opsteller van de brief, jeugdwethouder Reshma Roopram, ligt is dat plan er over vier maanden al. Dit meldt Binnenlands Bestuur.

Voordat de brief naar het kabinet gaat, stuurt de PvdA-wethouder deze eerst naar alle Nederlandse gemeenten in de hoop zoveel mogelijk steun te krijgen. Inmiddels staan twintig gemeenten Roopram bij en hebben ook Sociaal Werk Nederland en Jeugdzorg Nederland hun steun betuigd.

Risico's op allerlei vlakken

In de brief staat onder meer: “Voor de jeugd, en vooral de kwetsbare jeugd, brengt de Covid-19-crisis aanzienlijke risico’s met zich mee op het gebied van onderwijs, werkgelegenheid, geestelijke gezondheid en eigen inkomen. Bovendien krijgen zij te maken met de economische en sociale gevolgen van de crisis op de lange termijn.” De briefschrijfster waarschuwt voor grote effecten die een splijtzwam in de samenleving kan veroorzaken: jongeren die er wel goed uit komen en jongeren die dat niet doen.

Te weinig urgentie

Roopram vindt dat er te weinig urgentie is als het gaat om aandacht voor het welzijn van de jongeren. Als het aan haar ligt, komt er een door het rijk opgerichte taskforce die zich gaat bezighouden met alle bestaande adviezen en plannen en deze omtovert tot een concreet actieplan.