Normal_christian-hermann-mpr5qrn9rjm-unsplash

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert om melamine kunststof servies waarin bamboe en/of maisvezels zijn verwerkt, niet (meer) te gebruiken. Bij gebruik bestaat een kans dat er te veel formaldehyde in het voedsel of drinken terechtkomt. Formaldehyde en melamine zijn bij te hoge hoeveelheden schadelijk voor de gezondheid. Een te hoge inname ervan kan leiden tot maagirritatie en maagzweren. Dit meldt de NVWA. 

De NVWA laat importeurs en aanbieders van deze producten weten dat zij de producten direct uit de handel moeten halen. Als de producten toch in Nederland worden aangeboden, treedt de autoriteit handhavend op. Daarnaast adviseert het Voedingscentrum om ook servies dat voor 100 procent van de kunststof melamine is gemaakt, niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar.

Te veel formaldehyde

Veel van de producten die worden verkocht als bamboe, zijn vervaardigd uit melamine kunststof waaraan bamboevezels zijn toegevoegd. Bij een aantal van de onderzochte artikelen (bekers, kommen en mokken) blijken behoorlijke overschrijdingen van de migratielimiet voor formaldehyde te zijn aangetroffen. Dat wil zeggen dat er bij gebruik van het servies te veel formaldehyde vrijkomt in eten of drinken. Bij aanwezigheid van bamboe in het onderzochte servies is de afgifte van formaldehyde hoger; daardoor kunnen effecten op de gezondheid hierdoor niet worden uitgesloten.

Jonge kinderen

Op basis van de risicobeoordeling adviseert de NVWA minister Tamara van Ark voor Medische Zorg om de huidige zogenoemde specifieke migratielimiet voor formaldehyde (15 mg per kg) voor melamine kunststof serviesgoed (met of zonder bamboevezels) te verlagen. Deze biedt nu onvoldoende bescherming bij gebruik door kinderen vanwege hun geringere lichaamsgewicht. Consumenten en gebruikers van dit soort servies moeten bovendien actief over deze risico’s (vooral voor baby’s en kinderen) worden voorgelicht.

Door: Nationale Zorggids