Normal_surface-kxcaa7wpzu0-unsplash

Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) heeft een speciale informatietool ontwikkeld voor slachtoffers van seksueel geweld. Met de tool kunnen minderjarigen en volwassenen de hulp vinden die het beste past bij hun situatie, wensen en mogelijkheden. De tool is ontwikkeld met steun van het overheidsprogramma Geweld hoort nergens thuis (GHNT). Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

“Veel kinderen, jongeren en volwassenen die seksueel geweld hebben meegemaakt praten er liever niet over. Het moment dat zij dat wel gaan doen en hulp gaan zoeken is een gouden kans: dan kunnen zij geholpen worden met de verwerking van het trauma”, zegt Iva Bicanic, hoofd van het CSG.

Maar het vinden van de juiste informatie is volgens haar lastig. “We merken dat veel slachtoffers hiermee worstelen: waar kan ik terecht? Wie kan mij helpen met specifieke problemen? Wat kan ik zelf doen in mijn herstel? En waar heb ik recht op? Met onze nieuwe tool geven we antwoord op deze vragen. Daarnaast geven we veel lees- en kijk- en doetips.”

Impact op een leven

Bicanic vindt het fijn dat er binnen het programma GHNT ook expliciet aandacht is voor seksueel geweld. “Seksueel misbruik heeft op verschillende manieren impact op een leven. Niet alleen psychisch, maar ook lichamelijk en juridisch. Ieder slachtoffer verdient daar hulp bij.”

Door: Nationale Zorggids