Normal_normal_kind__overgewicht__dik__afvallen__buik__obesitas__gezondheid

Het percentage van de Nederlandse bevolking met overgewicht blijkt het hardst te stijgen in de leeftijdsgroep van 16 tot 20 jaar. Sinds begin jaren tachtig is het percentage met overgewicht binnen deze leeftijdsgroep met 154 procent toegenomen. Binnen de gemeente Amsterdam zitten maar liefst 30 voedselaanbieders binnen 5 minuten lopen rond middelbare scholen. De gemeente wil daar iets aan doen. Dit melden Swiss Point of Care en de gemeente Amsterdam.

Na de leeftijdsgroep van 16 tot 20 jaar, waar het percentage met overgewicht sinds begin jaren tachtig met 154 procent toenam, bevinden de sterkste toenames zich onder twintigers (103 procent) en 12- tot 16-jarigen (94 procent). Bij dertigers (63 procent), veertigers (44 procent) en 50-plussers (23 procent) nam het percentage minder explosief toe. Alleen in de leeftijdsgroep van 4 tot 12 jaar is het percentage van de bevolking met overgewicht sinds begin jaren tachtig gelijk gebleven. Dit blijkt uit onderzoek van Swiss Point of Care, dat bevolkingsgegevens analyseerde van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

De gemeente Amsterdam gaat de strijd aan tegen overgewicht en stuurt samen met Den Haag, Ede, Rotterdam en Utrecht een brandbrief naar staatssecretaris Blokhuis. Inzet: geen ongezond voedsel meer op elke hoek van de straat, vooral niet in de omgeving van scholen. Maar daarvoor is een aanpassing in de Omgevingswet of de Warenwet nodig.

Amsterdam het (vr)eetparadijs

Van de 5.500 voedselaanbieders in de stad is 84 procent ongezond, een kwart zelfs extreem ongezond. Er zitten gemiddeld 30 voedselaanbieders binnen 5 minuten lopen rond middelbare scholen. De gezondheidsverschillen per stadsdeel zijn ook groot. In Amsterdam Zuidoost gaan mensen gemiddeld 7 jaar eerder dood en worden 19 jaar eerder ziek dan in Zuid. Gezond eten, zoals fruit, wordt steeds duurder en ongezond eten, bijvoorbeeld suiker, steeds goedkoper.

Brandbrief

Een van de voorstellen aan de staatssecretaris is dat de bestemmingsplannen voor de stad worden uitgebreid met een extra eis. Aan ‘veiligheid’ en ‘fysiek gezond’ wordt ‘gezonde voedselomgeving’ toegevoegd. Door deze aanpassing in de Omgevingswet is Amsterdam in staat meer invloed uit te oefenen en eisen te stellen aan de voedselondernemers in het betreffende gebied.

Door: Nationale Zorggids