Normal_rss_entry-272680

Slachtoffers van seksueel misbruik binnen het Leger des Heils kunnen vanaf maandag aanspraak maken op financiële compensatie en een nazorgtraject. Daarmee wil het Leger des Heils "recht doen aan het leed dat slachtoffers is aangedaan en een handreiking bieden voor mogelijk herstel".

Slachtoffers kunnen, afhankelijk van wat hen is aangedaan, een vergoeding ontvangen tot maximaal 50.000 euro. De compensatieregeling staat de komende vier jaar open.

Het Leger des Heils komt met de regeling nadat zes slachtoffers van seksueel misbruik zich bij de christelijke organisatie hebben gemeld. Dat gebeurde na publicaties in Trouw twee jaar geleden over misbruik in de jaren tachtig door gezaghebbende personen bij het Leger. "Deze misbruikzaken waren voor het Leger des Heils aanleiding om met open ogen naar het eigen verleden, naar het heden en naar de toekomst te kijken. Er ontstond behoefte om tot een bredere regeling te komen", schrijft de organisatie.

De regeling geldt voor zaken die verjaard zijn en niet meer voor de rechter gebracht kunnen worden. Het Leger des Heils onderzoekt de misbruikzaken niet zelf, maar heeft hiervoor een onafhankelijke commissie ingesteld, die werkt onder de vlag van het Centraal Bureau Klachtenmanagement Zorg. Naast de financiële compensatie wordt er geestelijke zorg en een traject van begeleiding bij externe gedragsdeskundigen aangeboden. Slachtoffers kunnen zich melden bij het Leger des Heils.

Door: ANP