Normal_rss_entry-273823

Voor het doodsteken van de 18-jarige drillrapper Jay-Ronne Grootfaam in Amsterdam-Zuidoost, is Alexio F. (19) maandag veroordeeld tot 20 maanden celstraf en jeugd-tbs. Medeverdachte Yamanney A. (21) werd door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken. A. kan volgens de rechtbank niet als medepleger worden aangemerkt en verdedigde zich slechts. Beiden waren niet bij de uitspraak aanwezig.

Verdachten en slachtoffer behoorden tot rivaliserende drillgrapgroepen. Grootfaam werd op 3 september 2019 met een kapmes in de hals gestoken, tijdens een confrontatie tussen de groepen. Het geweld speelde zich af op de stoep van de flat Florijn, een groot deel ervan is vastgelegd door bewakingscamera's. Ook Grootfaam was bewapend met een machete.

Van een vooropgezet plan om Grootfaam te doden is geen sprake geweest, menen de rechters. Volgens de rechtbank heeft F. de dodelijke steek toegebracht. Hij reageerde volgens de rechtbank buitenproportioneel op een aanval van Grootfaam, die A. met zijn machete stond op te wachten.

Jeugdstrafrecht

F. had de aanval van Grootfaam op A. minder ingrijpend kunnen stoppen door hem bijvoorbeeld in zijn been in plaats van zijn hals te steken, opperde de rechtbank in het vonnis. Anders dan het OM past de rechtbank in deze zaak het jeugdstrafrecht toe, wat leidt tot fors minder hoge straffen dan geëist. Het Openbaar Ministerie had acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen F. en twaalf jaar cel tegen medeverdachte A.

Drillrap kenmerkt zich door agressieve teksten en verheerlijking van geweld. In Amsterdam-Zuidoost zijn meerdere drillrapgroepen actief. Grootfaam zou tot de groep FOG in de wijk Venserpolder hebben behoord, de beide verdachten tot de zogeheten Kikkenstein Bende (KSB). De groepen hadden het al geruime tijd op elkaar voorzien. Het kwam daarbij herhaaldelijk tot geweld.

Door: ANP