Normal_roken__sigaret__rookverbod

Het is voor jongeren onder de 18 jaar niet moeilijk om tabaksproducten en dampwaren (e-sigaretten en e-liquids) te kopen. Dat blijkt uit onderzoek door onderzoeksbureau Breuer&Intraval in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), zo meldt de autoriteit. 

Uit het onderzoek blijkt dat het jongeren bij cafetaria's en horecagelegenheden het vaakste lukt om de leeftijdsgrens van 18 jaar te omzeilen bij het kopen van tabaksproducten. De slaagkans is bij tabakswinkels en supermarkten lager omdat daar over het algemeen beter wordt gecontroleerd of klanten wel oud genoeg zijn.

Uit het onderzoek blijkt ook dat verkopers goed moeten controleren of het identiteitsbewijs dat jongeren laten zien wel klopt. Een vijfde van de jongeren die wel eens rook- of dampwaren kopen geven in het onderzoek toe wel eens een ID van een ouder iemand of een vervalst identiteitsbewijs te gebruiken

Rookvrije generatie

Roken is zeer schadelijk voor de gezondheid. Ruim de helft van alle rokers sterft aan de gevolgen ervan. Om te voorkomen dat jongeren starten met roken is het van belang dat zij opgroeien in een rookvrije omgeving. Daarom is het bijvoorbeeld in de horeca en op schoolpleinen niet toegestaan om te roken, mogen er geen rookwaren verkocht worden aan personen onder de 18 jaar en is het verboden om reclame te maken voor tabak. De NVWA ziet er op toe dat ondernemers zich aan deze regels houden. Zo draagt de NVWA bij aan een rookvrije generatie in 2040.

Door: Nationale Zorggids