Normal_hulplijn_telefoon

Het aantal gesprekken dat De Kindertelefoon voert over emotionele problemen is de afgelopen periode wederom toegenomen, ondanks de gedeeltelijke heropening van de middelbare scholen. Het aantal gesprekken over huiselijk geweld (18 per dag) bleef gelijk, maar is nog steeds substantieel hoger dan voor de lockdown. Dit melden de Kindertelefoon en het ministerie van Volksgezondheid. 

Tijdens de tweede lockdown meldde de Kindertelefoon al een stijging van het aantal gesprekken over emotionele problemen. Een maand voordat de middelbare scholen weer opengingen, registreerde de Kindertelefoon 26 procent meer gesprekken. De Wilde noemt het opvallend dat de heropening maar weinig heeft veranderd aan het aantal binnenkomende telefoontjes en chatberichten. “Ter vergelijking: we voeren nog steeds maar liefst 49 procent meer gesprekken per dag over emotionele gesprekken dan voor corona.” Deze gesprekken gaan onder meer over zelfbeschadiging, eetstoornissen, suïcide en huiselijk geweld.

Sociale contacten en schoolprestaties

Sinds de scholen weer open zijn, gaan gesprekken ook over onzekerheid over schoolprestaties en de angst voor een leerachterstand, en over verliefdheid en vriendschap. Een groot deel van de gesprekken gaat echter over toetsen. Het aantal telefoontjes en berichten dat de Kindertelefoon hierover binnenkrijgt is meer dan verdubbeld.

Door: Nationale Zorggids