Normal_rss_entry-284274

Het kabinet heeft nog niet besloten of Nederland kinderen gaat vaccineren tegen het coronavirus, maar voor de zomer wordt er waarschijnlijk wel een beslissing genomen. "Ik vind dat we op een rustige, verstandige manier moeten nadenken en ons moeten laten adviseren vanuit medische en ethische achtergronden", zei demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Hij heeft de Gezondheidsraad om advies gevraagd, bijvoorbeeld of Nederland dan alle kinderen zou moeten vaccineren of alleen kinderen die door medische oorzaken risico lopen bij besmetting.

De Europese toezichthouder voor vaccins heeft vrijdag geconcludeerd dat het coronavaccin van Pfizer/BioNTech veilig is voor het inenten van jongeren van 12 jaar en ouder, en dus kan worden toegelaten. Dat advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) gaat nu naar de Europese Commissie. Die besluit of het vaccin daadwerkelijk wordt toegelaten voor kinderen. Daarna is het aan de Europese landen zelf, waaronder Nederland, om te beslissen of ze hun vaccinatieprogramma willen veranderen en kinderen willen inenten.

Goed nieuws

De Jonge noemt het EMA-advies "goed nieuws, want daarmee wordt het in ieder geval beschikbaar vanaf 12 jaar. Of je het ook wil gebruiken, en zo ja voor wie dan, voor alle jongeren of alleen voor jongeren met een hoog medisch risico, daarover moeten we met elkaar nog een besluit nemen." Hij verwacht dat het advies van de Gezondheidsraad "ergens in de komende weken" komt.

Bij het besluit speelt mee dat Nederland nog druk bezig is met het vaccineren van volwassenen. Dat programma is ongeveer halverwege, ruim 6 miljoen van de 12 miljoen volwassenen zijn tot nu toe gevaccineerd. "We zijn nog helemaal niet aan de kinderen toe", aldus De Jonge. Het aantal gevaccineerde volwassenen, de vaccinatiegraad, bepaalt mede wat de gezondheidsrisico's voor kinderen zijn, en dus hoe noodzakelijk het is om ze te vaccineren.

Bij kinderen met een hoog medisch risico zijn de voordelen van inenting "evident", zegt De Jonge. "Of we het ook voor alle jongeren zullen doen, is een besluit dat we nader zullen wegen, waarbij we ook alle medische, maar ook alle ethische aspecten zullen bekijken."

Door: ANP