Normal_rss_entry-286343

Kamerleden Renske Leijten (SP) en Henk Nijboer (PvdA) willen alle informatie over het verdwijnen van een explosief memo in de toeslagenaffaire "onmiddellijk" op tafel hebben. Volgens RTL Nieuws en Trouw heeft het ministerie van Financiën "signalen" gekregen dat het memo bewust is weggewerkt, maar het ministerie wil de aanwijzingen niet openbaar maken zolang er een onderzoek door accountant PwC loopt.

Het gaat om het zogeheten 'memo-Palmen'. In het interne stuk, afkomstig uit 2017, stelt de juriste Sandra Palmen dat de Belastingdienst "laakbaar" heeft gehandeld in de fraudejacht op toeslagenouders en hen dient te compenseren. Het raakte zoek en kwam pas in oktober 2020 weer boven water.

Trouw en RTL Nieuws melden dat het memo doelbewust niet gearchiveerd is door een ambtenaar. Een woordvoerder van het ministerie wil alleen bevestigen dat er "een signaal" is binnengekomen en dat dit met PwC is gedeeld.

Duidelijkheid

Volgens Leijten is het "nu zaak dat alle documenten en aanwijzingen die het ministerie heeft dat het memo Palmen bewust is achtergehouden naar de Kamer komen". Vervolgens moet de parlementair advocaat ermee bezig, vindt ze. Leijten wil duidelijkheid of de Tweede Kamer wel alle gevorderde stukken kreeg en of er tijdens de verhoren van de parlementaire ondervraging over de toeslagen meineed is gepleegd door topambtenaren.

Nijboer zegt op Twitter dat het onderzoek van PwC "geen vrijbrief" is voor het kabinet om dergelijke informatie niet met de Kamer te delen. "Ik wil de opgedoken stukken vandaag nog van de staatssecretaris ontvangen", schrijft hij zondagavond. "De Kamer gaat voor PwC."

Door: ANP