Normal_pexels-alexandr-podvalny-3036405

Peuters ontwikkelen zich op motorisch vlak slechter dan peuters van 20 jaar geleden. Onderzoekers van de universiteiten in Gent en Brussel waarschuwen voor verdere achteruitgang. Ouders en verzorgers moeten uitkijken dat kinderen niet genoeg beweging krijgen en dus slechter kruipen, lopen, gooien of iets vastpakken dan hun peuter-voorgangers. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Dat de algemene motoriek van kinderen van 4 jaar en ouder er wereldwijd op achteruit gaat, is algemeen bekend. “Het leven is voor westerse kinderen te gemakkelijk geworden: in plaats van naar school te lopen, worden ze gebracht. En daar komt almaar meer schermtijd bij, ten koste van buiten spelen”, zegt hoogleraar Matthieu Lenoir van de UGent. Dit leidt ertoe dat ze hun lichaam niet meer optimaal gebruiken.

Momentum

Volgens Lenoir wordt het lichaam van peuters gestraft, doordat ze de helft van hun leven op de bank liggen in plaats van in bomen te klimmen of andere peuterstreken uithalen. Een kwart van de 6- en7-jarigen moet al een inhaalslag doen. Niet op het gebied van kracht of snelheid, maar op het gebied van controle over het lichaam en lichaamscoördinatie. Het momentum om daaraan te werken is op dat moment echter al voorbij, omdat de hersenen minder plastisch zijn. “Elk onderzoekt eindigt dan ook met de aanbeveling om vroeger in te grijpen.”

Door: Nationale Zorggids