Logo_igj

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid constateren dat de tweede fase van het plan van Jeugdbescherming west om bestuurlijk te fuseren met Intervence volledig en realistisch is. Het biedt genoeg garanties voor een toekomstbestendige jeugdbescherming in Zeeland. Dit meldt IGJ. 

De inspecties concluderen dat de consequenties voor het kind en het gezin minimaal zijn met dit plan. Het  biedt garanties voor voldoende kwaliteit en continuïteit van de zorg. Het plan is voldoende concreet over wat de fusie voor cliënten betekent. Er is oog voor de risico’s en daarop wordt voldoende geanticipeerd. De inspecties zijn blij dat een kwalitatief goede jeugdbescherming in Zeeland weer een stap dichterbij is gekomen.

Negatief oordeel 

De inspecties gaven in februari 2021 een negatief oordeel over het plan van de dertien Zeeuwse gemeenten om cliënten en medewerkers van Intervence over te dragen aan drie andere gecertificeerde instellingen. Daarop hebben de  gemeenten aan Jeugdbescherming west gevraagd of een overname van de activiteiten van Intervence mogelijk is.

In april 2021 oordeelden de inspecties positief over de eerste fase van het plan van Jeugdbescherming west om bestuurlijk te fuseren met Intervence. De inspecties adviseerden alle partijen om zo spoedig mogelijk door te gaan met de uitwerking van fase 2. De Bestuurscommissie Jeugd van de Zeeuwse gemeenten ging vervolgens akkoord met het plan en de (financiële) voorwaarden.

Regulier toezicht

De inspecties volgen de voortgang van de fusie en gevolgen voor de uitvoering door regulier toezicht. Dit betekent dat de inspecties afspraken maken met de bestuurder van Jeugdbescherming west over de manier, de onderwerpen en de momenten waarop zij geïnformeerd willen worden.

Door: Nationale Zorggids