Normal_cdc-un8tv9pw2ik-unsplash

De Gezondheidsraad adviseert om het coronavaccin van Pfizer beschikbaar te stellen voor alle 12- tot en met 17-jairgen die er gebruik van willen maken. Het kan ze directe en indirecte gezondheidswinst opleveren. Daarnaast kan vaccinatie van alle adolescenten in die leeftijdsgroep bijdragen aan het afremmen van de epidemie. Dit schrijft de Gezondheidsraad aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. 

Het vaccin van Pfizer is onlangs goedgekeurd voor gebruik vanaf 12 jaar. De Gezondheidsraad heeft zich op verzoek van De Jonge gebogen over de wenselijkheid van vaccinatie vanaf 12 jaar. Hoewel corona bij kinderen en adolescenten meestal mild verloopt, kan het ook bij hen problemen geven. In zeldzame gevallen kan het bijvoorbeeld leiden tot ‘MIS-C’, een ernstige ontstekingsreactie waarbij opname in het ziekenhuis of op de intensive care nodig is. Ook kunnen kinderen en adolescenten, net als volwassenen, langdurige klachten ontwikkelen (long Covid).

Indirecte gezondheidswinsten

Naast directe gezondheidswinst kan vaccinatie ook indirecte gezondheidswinsten opleveren. Zo zal een vaccinatie van 12- tot en met 17-jarigen leiden tot minder viruscirculatie in die groep en daarmee tot een kleinere kans op beperkende maatregelen die een negatieve invloed op hen hebben, zoals quarantaine voor schoolklassen of het sluiten van scholen.

Ook is er gezondheidswinst te verwachten voor de gehele bevolking. Volgens modellering van het RIVM zal vaccinatie van tieners bijdragen aan het indammen van een mogelijke opleving van de epidemie in de winter en zo ook de ziektelast bij volwassenen terugdringen.

Door: Nationale Zorggids