Tieners geboren in 2004 kunnen afspraak maken voor coronavaccinatie

De vaccinatie van gezonde kinderen tegen het coronavirus staat op het punt van beginnen. Kinderen die in 2004 zijn geboren, en die dit jaar dus 17 zijn geworden of nog worden, kunnen vrijdag vanaf 10.00 uur een afspraak maken voor hun prik. Later komen ook de andere kinderen van 12 jaar en ouder aan de beurt.

In totaal mogen ruim een miljoen jongeren zich laten vaccineren. Waarschijnlijk kunnen de kinderen vanaf volgende week langskomen op een vaccinatielocatie. Daar krijgen ze het vaccin van Pfizer en BioNTech. Het is de bedoeling dat alle jongeren voor het begin van het nieuwe schooljaar hun eerste prik hebben kunnen halen, en dat ze in de eerste schoolmaand de tweede prik krijgen.

Gezonde jongeren

Het kabinet besloot woensdag dat gezonde jongeren mogen worden ingeënt. De Gezondheidsraad had dat ook aangeraden. Volgens de deskundigen verkleint het vaccin de kans dat tieners het coronavirus oplopen. Zo'n besmetting verloopt bij de meeste kinderen weliswaar mild, maar er zijn wel degelijk risico's, aldus de raad. Bovendien voorkomt het vaccin dat jongeren het virus overdragen aan volwassenen.

Op de Waddeneilanden is de vaccinatie van tieners overigens al begonnen. Zo zijn vrijwel alle kinderen van 12 jaar en ouder op Schiermonnikoog woensdag al gevaccineerd, meteen na het besluit van het kabinet.

Door: ANP