Normal_mishandeling_kind_knuffel_

Twee zusjes uit Den Haag hebben een excuses ontvangen van Veilig Thuis, voor het onvoldoende in de gaten houden van hun gezin. De meiden die nu rond de 20 jaar zijn, zijn jarenlang onderhevig geweest aan lichamelijk en psychisch geweld door hun ouders. Al in 2011 kwamen de eerste meldingen hierover binnen. Het lijkt erop dat dit de eerste keer is dat Veilig Thuis openbaar excuus maakt. Dit meldt NOS. 

De twee meiden kampen met mentale problemen door hun problematische jeugd. Ze hebben een complexe posttraumatische stressstoornis waarvoor ze behandeld worden. Een 18-jarige zus en jongere broer wonen nog bij de ouders. Veilig Thuis die meermaals meldingen over de onveilige thuissituatie van de kinderen kreeg, verwees wel door naar jeugdbescherming maar hield onvoldoende in de gaten of die hulp goed verleend werd. Voor haar rol en verantwoordelijkheid wil Veilig Thuis haar excuus aanbieden.

Gezinsgerichte aanpak

Veilig Thuis benadrukt geen instantie te zijn die andere instanties controleert. Maar duidelijk mag zijn dat de zussen zich niet gesteund voelden door VT en daarvoor biedt de organisatie haar excuses aan. Volgens VT ontbrak in deze casus onder meer een vast gezin, maar de zussen zeggen dat er een medewerker van Jeugdbescherming west was die voor hen als vast gezicht fungeerde. Die medewerker hield echter te veel vast aan gezinsgerichte aanpak waarbinnen veel gesprekken met de ouders worden gehouden. Over het stoppen van het geweld of het weghalen van de meiden uit de onveilige situatie werd echter niet gesproken. Volgens de zussen is er sprake van consequent falen van de jeugdbescherming.

Door: Nationale Zorggids