Normal_jongere__probleemjongere__jeugd__hek

Don Ceder van de ChristenUnie wil van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid weten hoe het mogelijk is dat een kind uit huis is geplaatst door een dossierverwisseling. De 13-jarige jongen in kwestie woont al vijf jaar bij een pleeggezin doordat een psycholoog bij de uithuisplaatsing het dossier van een hele andere naamgenoot gebruikte. Hoe kon dit gebeuren, vraagt Ceder zich af, en hoe zorgen we ervoor dat dit nooit weer gebeurt? Dit melden RTV Utrecht en de Tweede Kamer.

Grapperhaus spreekt van een schokkende casus, waarbij de zorgvuldigheid niet in acht lijkt te zijn genomen. Ook hij wil weten wat er precies is gebeurd. De minister zegt toe daar in november in een brief op terug te komen.

Afgelopen week berichtte RTV Utrecht over de zaak. De 13-jarige Karel (naam is gefingeerd) is vijf jaar uit huis geplaatst, omdat bij de vergadering waar over de jongen beslist werd, het dossier van een andere naamgenoot werd voorgelezen. Ook heeft de Raad voor de Kinderbescherming niet de juiste Karel in beeld. Pas veel later komen de fouten naar boven, maar vooralsnog zien de rechters geen reden om de jongen weer bij zijn moeder te laten wonen. Reden: de moeder weigert hulp. De jongen lijdt onder de uithuisplaatsing, maar blijft voorlopig bij zijn pleeggezin.

Door: Nationale Zorggids